Porodicama poginulih boraca iz Dervente danas su uručena posthumna odlikovanja.

Ovjekovječena imena 35 poginulih boraca

Posthumno odlikovanje ne može vratiti ni jedan položeni život, ali se Republika Srpska njime može barem djelimično odužiti onima koji su u Odbrambeno – otadžbinskom ratu izgubili svoje sinove, supruge, očeve, braću.

Poručeno je to danas prilikom uručenja posthumnih odlikovanja porodicama 35 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Dervente, čija imena su ovjekovječena Medaljama zasluga za narod.

Odlikovanja je povodom krsne slave Vojske RS i 15. septembra, Dana poginulih i nestalih u Odbrambeno -otadžbinskom ratu RS, dodijelila predsjednica RSrpske Željka Cvijanović za ukupno 354 poginulih borca.

Radojka Smiljić posthumno odlikovanje primila je za supruga Slobodana, koji je 1995. godine nestao na ozrensko – vozućkom ratištu i kojeg nikada nije pronašla i sahranila. 

– Šest puta sam išla na prepoznavanje, ali bez rezultata. Slobodanovi roditelji su 25 godina čekali bilo kakav glas o njemu. Odlikovanje mi znači mnogo, prije svega poštovanje – rekla je Smiljićeva dodavši da je njena porodica sahranila i njenog djevera, koji je takođe bio nestao u ratnom vihoru.

Da medalja zasluga za narod ne može vratiti sina, svjestan je Uroš Prodić, ali može pružiti utjehu i pronos.

– Moj sin Bojan poginuo je 1994. godine, a ovo odlikovanje mnogo mi znači – istakao je Prodić, a s tugom i bolom odlikovanje sa imenom svog supruga primila je i Nedeljka Adžić.

Da se Republika Srpska dodjelom posthumnih odlikovanja nastoji odužiti svima koji su svoje živote dali za njeno stvaranje, istakao je zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić.

– Republika Srpska se nastoji odužiti svima koji su podnijeli nemjerljive žrtve za njeno stvaranje. Na ovaj način njegujemo kulturu sjećanja na poginule i otimamo od zaborava njihove podvige – poručio je Jeftić.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Čedo Vujičić rekao je da su 33 odlikovanja dodijeljena na prijedlog derventske boračke organizacije, a dva na prijedlog Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

– Apsolutno smo svjesni činjenice da porodicama koje su izgubile svoje najmilije ni na koji način niko nikada ne može da oduži dug, ne može da učini ništa što bi vratilo njihove najmilije. Ali, možemo ovakvim gestama da umanjimo njihovu bol, da pokažemo poštovanje prema onima koji su našu slobodu i očuvanje Republike Srpske platili najskuplje – rekao je Vujičić.

Incijativu za dodjelu posthumnih odlikovanja pokrenuča je Boračka organizacija i Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, a Medalje zasluga za narod dodijeljene su na prijedlog Ministarstva rada i boračko – invalidske zaštite RS.

Posthumno odlikovani poginuli

borci iz Dervente:

– Arivuković (Žarko) Petar

– Adžić (Gospava) Milovan

– Adžić (Marko) Đuro

– Babić ( Stojan) Nade

– Banović (Vid) Dušan

– Banović (Gligor) Đorđe

– Bardak(Lazar) Ilija

– Vasić (Ignjo) Vid

– Vasić ( Ljubo) Zoran

– Gojković (Savo) Radomir

– Grabež (Stojo) Željko

– Debeljak (Vid) Slobodan

– Đekić (Blagoje) Đoko

– Đuričić (Darinka) Novo

– Jović (Sreto) Miloš

– Kojić (Petar) Anđelko

– Malešević (Nedeljko) Ljubiša

– Marić (Nikifor) Novak

– Milanović (Dušan) Ratko

– Miličić (Žarko) Stanko

– Milošević (Sretko) Manojlo

– Mlivić (Rasim) Adnan

– Njegomirović (Stevo) Žarko

– Pijetlović (Dušan) Pero

– Prodić (Uroš) Bojan

– Rauković (Nedeljko) Nade

– Savić (Đorđo) Lazar

– Sjerić (Novo) Nedeljko

– Smiljić (Borko) Slobodan

– Stanković (Nedeljko) Branimir

– Terzić (Stanko) Smiljan

– Udovčić (Mitar) Miladin

– Cvijović (Nikola) Slavo

– Knežević (Andrij) Veseljko

– Knežević (Spasoje) Marinko.

Svečana akademija u povodu 30 godina SKUD Derventa